Af Tina Rønhøj/kommunikationsmedarbejder

Danske fodterapeuter blev tre æresmedlemmer rigere på generalforsamlingen i weekenden på Hotel Storebælt i Nyborg. Her godkendte forsamlingen bestyrelsens forslag om at indstille Lisa Tørngren, Bent R. Nielsen og Bende Rambøl; alle tre er gået på pension i dag.  

Primusmotor for foreningen
Lisa Tørngren er tidligere forretningsfører og formand for foreningen, som hun stod i spidsen for fra 1972 til 1982. På generalforsamlingen fortalte Tina Christensen, formand, at Lisa Tørngren ikke kunne komme, men at hun havde talt med hende, og at hun var blevet meget glad for indstillingen.

’Hun er den fodterapeut, der har lagt mange af de grundsten, som foreningen i dag bygger oven på. Forhold som vi nogle gange bare tager for givet, men skal huske at være taknemmelige for. Lisa Tørngren var blandt andet primusmotor på den første overenskomst med sygesikringen i 1982, ophavskvinde til kontaktpersonordningen og aktivmødet, initiativtager til den første offentlige overenskomst, grundlægger af foreningens etiske råd, stifter af Foreningen for Fodsundhed og drivkraften bag den 10. verdenskongres i Danmark i 1982’, sagde Tina Christensen.

Fantastisk formidler
Bent R. Nielsen var til gengæld til stede blandt tilskuerne og kunne lytte med, da Tina Christensen fortalte, hvorfor han var blevet indstillet til æresmedlem:

’Bent har ydet et livslangt og betydningsfuldt arbejde for faget. Han er en fantastisk underviser, foredragsholder og formidler. Han har gennem årene glædeligt og kompetent undervist mange fodterapeuter på sin vej - for ikke at glemme den store indsats, han gør i verden, specielt på Augusta Victoria Hospital i Jerusalem. Han har undervist på Fodterapeutskolen i København gennem 20 år, hvor han også var medlem af skolens bestyrelse og undervisningsråd. Han har været ledende fodterapeut på Gentofte Hospital fra 1987-2011, har været Formand for Danske Fodterapeuter fra 1992-1998. Og i dag er han formand for Foreningen for Fodsundhed’.

Stoisk ro og kæpheste
Bende Rambøl var også mødt op på dagen og kunne lytte med, da Tina Christensens ord bølgede fra højtalerne og ud over forsamlingen:

’Bende Rambøl har igennem en menneskealder lært fra sig med dejlig, pædagogisk indføling og stoisk ro, både på Bispebjerg hospital, på Randersskolen som underviser og for os i Danske fodterapeuter. Hun har formået at videreudvikle på vores traditionelle indlæg. Har udarbejdet vores lille trekant til at måle svanghøjden.
I forhold til fremstilling af indlæg har en af hendes kæpheste været at få os til at forstå det nødvendige i at lære at lave grundsovsen rigtigt, før vi kan begynde at lave den eksperimenterede sauce. Og at vi ikke behøver investere i alverdens indlægsudstyr. Slibemaskine og limbord er alt rigeligt.
En anden kæphest har været at få os til at bruge småaflastninger til at afhjælpe et problem. Som en anden Jørgen Clevin har hun på kurser lært fra sig om småaflastninger i alverdens afskygninger og været varm fortaler for silikoneaflastninger’.

Da Tina Christensen havde sagt det sidste ord, nikkede 235 tidligere kolleger til indstillingen og klappede dem begge op på scenen. Sammen gik de op hånd i hånd, hvor de fik overrakt en buket blomster, en æresmedlemsnål og livslangt medlemskab.

Ikke til at fatte
Bent R. Nielsen fik nu selv lov til at tage ordet, som han så fint har i sin magt:

’Det er næsten ikke til at fatte og er helt fantastisk dejligt og glædeligt. Mere end 50 år har jeg brugt på fødder i alle afskygninger og der går ikke en uge, uden at jeg holder et foredrag. Om et par dage skal jeg til Augusta Victoria Hospital, og det er stadig berigende at kunne være i et fag, hvor man kan være med til at gøre en forskel. Den glæde, der kommer fra patienterne, er ikke til at forstå. I de 20 år, hvor jeg var på Fodterapeutskolen, har I været en del af mit liv og det har været dejligt’, sagde han med varme i stemmen og et taknemmeligt smil på læberne.

Vil svæve længe
Bende Rambøl overtog nu mikrofonen på erfaren vis og delte noget af sin stoiske ro med forsamlingen.

’Jeg er meget, meget glad for æren og meget bevæget over det. Det både luner og varmer og jeg kan svæve videre på det i lang tid. Jeg har med glæde givet alt fra mig, som jeg overhovedet har kunnet og det glæder mig at se, så mange medlemmer i dag, der bakker op om foreningen’, sagde hun med øjne, der var lidt mere fugtige, end de plejer at være.

Bende Rambøl (tv) og Bent R. Nielsen er udnævnt til æresmedlemmer på generalforsamlingen.
Bende Rambøl (tv) og Bent R. Nielsen er udnævnt til æresmedlemmer på generalforsamlingen.

Danske Fodterapeuter har i forvejen fire æresmedlemmer, der er udnævnt gennem årene.

Kirsten Larsen
Tidligere fodterapeut på blandt andet Steno Diabetes Center: Hædret for sit store, livslange og faglige engagement i den diabetiske fod. Og for at være et forbillede både nationalt og internationalt på grund af sin forskning og formidling af viden om den diabetiske fod og opstart af og en fodklinik i på Augusta Victoria Hospital i Jerusalem. Æresmedlem fra 2015.

Jette Nielsen
Tidligere privatpraktiserende fodterapeut. Hædret for sit mangeårige, faglige og tværfaglige engagement og for at opfinde fodstatus til diabetikere, som fodterapeuter har haft et stort fagligt udbytte af og har videreudviklet siden. Æresmedlem fra 2015.

Birgit Roslind
Tidligere fodterapeut. Hædret for sit engagement i foreningen. Hun var blandt andet formand fra 1986-87 og mangeårig redaktør på Fodterapeuten indtil 2004, hvor hun blev æresmedlem.

Per Holstein
Tidligere overlæge på Videncenter for Sårheling på Bispebjerg Hospital. Hædret for sin store støtte til og arbejde for fodterapifaget. Æresmedlem fra 2003.