Hver uge mister 10 danskere et ben på grund af diabetes. Det skyldes diabetiske fodsår, der kræver hurtig behandling for at undgå infektioner, koldbrand og amputationer.

Samlet set bliver der foretaget over 500 ben-amputationer om året i Danmark som følge af diabetisk fodsår. Det er alt for mange. For det siger sig selv, at amputation af et ben er et enormt indgreb i den enkeltes livskvalitet, og en stor økonomisk byrde for samfundet.

Derfor har vi i Danmark i årevis talt om, hvordan vi kan gøre noget ved de alt for mange amputationer og både fagfolk og interesseorganisationer har opfordret til at gribe ind. Også på verdensplan er der kig på det enorme problem. Tidligere i år skrev en gruppe internationale diabeteseksperter en artikel i et af de mest ansete diabetestidsskrifter, at der globalt gøres rystende lidt for at forebygge amputationer hos personer med diabetes.

Sådan skriver Allan Flyvbjerg, centerdirektør i Steno Diabetes Center Copenhagen, og Tina Christensen, formand for Danske Fodterapeuter, i Dagens Medicin.

Læs hele debatindlægget