Sølvnitrat ætser granulationsvæv, så du kan sætte en bøjle på. Her får du ’opskriften’ på, hvordan du behandler med sølvnitrat.   

Af Tina Rønhøj/tr@fodterapeuter.dk

Har du læst artiklen i Fodterapeuten om, at sølvnitrat – også kaldet lapis - er tilbage på de danske produkthylder?  I så fald er du velinformeret om produktets tilbagevenden. Er du uddannet efter 2012 - hvor det blev forbudt - har du dog sandsynligvis også behov for at vide, hvordan du behandler med produktet.

Fra usynligt til sort
Sølvnitrat er kort fortalt et produkt, der kan få granulationsvæv til at trække sig tilbage, så det bliver nemmere at sætte en bøjle på en nedgroet negl. Men du skal passe på, at det ikke kommer på steder, hvor det ikke hører hjemme, råder Tina Christensen, formand for Danske Fodterapeuter. Hun har behandlet granulationsvæv med sølvnitrat i mange år, inden det blev fjernet fra det danske marked.

’Udfordringen med sølvnitrat er, at du ikke kan se, hvor du har toucheret med det. Det bliver først sort, når det er blevet iltet på huden og vil derfor ikke blive synligt på patienten, før hun er gået ud af klinikdøren igen.  Derfor skal du være forsigtig, når du påfører det, så du eller patienten ikke får det på huden uden for det område, der kræver behandling. Sølvnitrat er ikke til at få af igen, når det først er på. Det skal slides af’, forklarer hun.

 

Opskrift på behandling
Tina Christensen giver desuden en fremgangsmåde til, hvordan du kan bære dig ad, når du skal i gang med behandlingen med sølvnitrat på granulationsvæv.

 1. Desinficér tåen.
 2. Rens op, så godt du kan.
 3. Hvis du ikke kan sætte en bøjle på på grund af granulationsvævet, kan du bruge sølvnitrat til at trække granulationsvævet væk.
 4. Fugt neglevolden, hvis granulationsvævet er tørt.
 5. Touchér med sølvnitratpinden.
 6. Læg lidt sterilt gaze forsigtigt ned i neglesiden, så du trækker neglevolden væk fra neglen. Derved opstår der en lomme.
 7. Sæt ganske almindeligt plaster på til sidst.

’Når du behandler med sølvnitrat, skal du selvfølgelig tage hensyn til tilstande såsom diabetes eller nedsat kredsløb. Brug din faglighed og sunde fornuft til at vurdere, hvilke patienter produktet kan bruges på. Hvis du vurderer, at patienten selv er i stand til at supplere behandlingen, kan du sælge nogle søvlnitratpinde og bede ham/hende smøre det på. Det er dog essentielt, at det sorte sølvnitrat fjernes, inden der retoucheres. Bed patienten om at komme til behandling og kontrol hver tredje uge, indtil granulationsvævet er så tilbagetrukket, at du kan sætte en bøjle på’, råder Tina Christensen.


 

Også et vortemiddel

Sølvnitrat kan også bruges på fodvorter, hvilket kræver en lidt anden fremgangsmåde.

 1. Beskær vorten
 2. Fugt og touchér vorten med sølvnitratpinden.
 3. Sæt plaster på.
 4. Sølvnitraten vil nu ætse vorten, samtidig med at det beskytter mod smitte.
 5. Kald patienten ind igen efter henholdsvis én eller fire uger. Beskær, retoucher med sølvnitrat og sæt plaster på.
 6. Hvis vorten sidder et trykudsat sted er det vigtigt, at du aflaster området med indlæg eller filt.
 7. Fortsæt indtil vorten er væk.

Uanset om du er uddannet før eller efter sølvnitratens æra, bør du sætte dig godt ind i, hvordan de nye sølvnitratpinde skal håndteres. Du kan læse mere i artiklen ’Sølvnitrat sælges igen’ i Fodterapeuten, der netop er udkommet eller i produktets indlægsseddel.

Efter at denne artikel er blevet skrevet, har Abena fjernet Sølvnitratpindene var deres sortiment. De havde ikke den nødvendige markedsføringstilladelse, som virksomheder skal have for at sælge sølvnitrat på det danske marked.

Danske Fodterapeuter er i øjeblikket i dialog med producenten om at finde en løsning for det danske marked. 

Sådan kommer din hånd til at se ud, hvis du rammer forkert, når du toucherer med sølvnitrat. Det skal slibes af.
Sådan kommer din hånd til at se ud, hvis du rammer forkert, når du toucherer med sølvnitrat. Det skal slibes af.
 • Sølvnitratpind 95 %, bøjelig plastikpind af mærket Avoca.
 • Skal opbevares tørt, ved stuetemperatur og ikke i direkte sollys.
 • Du kan købe sølvnitratpinden i Danmark hos abena.dk.
 • www.avocamedical.com kan du søge på Silver Nitrate og finde informationer om Sølvnitratpinden.
 • youtube.com kan du se en video med behandlingen af hypergranulationsvæv med sølvnitratpinden.