Lapis - også kaldet sølvnitrat - har været væk fra klinikkerne i adskillige år, og er du uddannet i den periode, har du formentlig ikke gjort dig nogen erfaringer med at behandle med det.

Lapis er er et ætsende middel, du kan bruge til at behandle vorter, hypergranulation og clavus neurovaskulare. Men inden du går i gang med at behandle med det, er det en rigtig god idé, at du får et indblik i, hvordan du bærer dig ad. For det grisser frygteligt, og du må fx ikke bruge det på patienter med nedsat blodforsyning eller som er allergiske overfor sølvnitrat.  

Danske Fodterapeuter har udarbejdet en vejledning, hvor du bliver guidet til, hvordan du bærer dig ad, når du vil behandle med lapis, og du får indblik i, hvad du kan behandle med det. 

 

Du kan finde vejledningen om lapis på denne side

 

Lapis fås som pind eller stift

  • Sølvnitratpindens spids indeholder sølvnitrat og kaliumnitrat, som begrænser virkningen af sølvnitrat. Pinden fås med forskellige styrker fra 50-85% sølvnitrat.
     
  • Lapisstift er et lille stykke sølvnitrat, der har samme funktion som sølvnitratpinde. Stiften, der indeholder 50 % sølvnitrat og 50 % kaliumnitrat, er forseglet med parafinvoks, der skal skæres væk, inden den anvendes første gang.

Vejledningen er udarbejdet Pia Bondorph, Karen Bagger og Jane Bremer, der er medlem af Danske Fodterapeuters fagudvalg.