Af Jesper Farbøl og Tina Rønhøj

Tænker du, at det er op ad bakke med alle de visitationer, du er nødt til at udføre, før dine patienter kan booke tid hos dig online. Så har du nu noget at glæde dig over. For det krav er slettet i Sundhedsstyrelsen spritnye covid-19-retningslinje for hele sundhedsvæsenet. Nu skal der blot stå tydeligt ved bookningen og på din klinikdør, at man ikke må møde op med symptomer på covid-19. Det betyder også, at patienterne nu gerne må møde op uden en aftale og booke tid, hvis de ingen symptomer har.

 

Tilbage til normal tid mellem patienter

I det hele taget dropper Sundhedsstyrelsen flere krav, end de indfører nye. Det betyder, at du kan vende endnu mere tilbage til normal klinikdrift og skal følge de retningslinjer, du altid har fulgt, mens du sørger for have fokus på at mindske smitte.

Krav om tid mellem patienterne, der har været en hæmsko for et normalt patientflow siden genåbningen, bortfalder også. Nu skal du blot afsætte den tid, du plejede at afsætte inden coronaepidemien, til journalføring og rengøring mellem patienterne.

 

Krav til venteværelse fortsætter

Et krav, der imidlertid ikke droppes, er, at du fortsat ikke må have aviser og ugeblade liggende, ligesom drikkevarer fra fælleskander også er forbudt. Dit venteværelse skal også bibeholde en meters afstand mellem siddepladser, og du skal sikre hyppig rengøring og håndsprit til patienterne, som du skal anbefale dem at bruge, når de ankommer. 

 

Prioriter ved efterslæb

Hvis du stadig har et efterslæb fra perioden med kritiske behandlinger og derfor endnu har forlænget ventetid, skal du fortsætte med at prioritere dine patienter. Danske Fodterapeuter har dog et indtryk af, at klinikker for fodterapi har håndteret puklen og derfor ikke længere er nødt til at prioritere.

Patienter skal naturligvis stadig ikke møde op, hvis de har symptomer på covid-19 og hvis de gør det alligevel, skal du sørge for at vaske alt, som patienten har rørt ved, med vand og sæbe og slutte af med desinfektion.

 

Hav masker parat

Det er ikke et krav til dig som fodterapeut, men du kan lade sig inspirere af retningslinjernes krav til læger og speciallæger. De skal kunne udlevere en type I-maske til patienter, der har symptomer, som kan forveksles med covid-19, men som sandsynligvis skyldes anden sygdom. Det kan for eksempel være patienter med kroniske luftvejssymptomer. Det giver en større sikkerhed for behandleren, så det er værd at overveje.

Læs Danske Fodterapeuters præcisering af, hvad det der er ændret i den nye retningslinje

Ny covid-19-retningslinje letter krav
Ny covid-19-retningslinje letter krav

Hent den nye covid-19 retningslinje

Særligt ved udebehandlinger

Du skal følge Sundhedsstyrelsens særlige retningslinjer, hvis du får patienter, der bor på bosted, i plejebolig eller lignende, som er smittede eller mistænkte for at være smittede med covid-19.

Når du er på udebehandlinger, bør du spørge patienterne om symptomer på covid-19 og opfordre dem til at vaske hænder eller bruge håndsprit. Du skal også selv udføre korrekt håndhygiejne før og efter udebehandlinger hos alle patienter. Se mere om værnemidler i retningslinjer, hvis du får brug for det.