Hvad er op og ned i sundhedsreformen?

Regeringen har præsenteret en sundhedsreform, hvor man vil nedlægge regionerne og lægge flere sundhedsopgaver ud til kommunerne. Hvis reformen bliver vedtaget i Folketinget, vil det skabe større fokus på kvalitet og patientsikkerhed i kommunerne, men det kan også gøre det sværere at forhandle praksisoverenskomst.

 

Regeringen præsenterede d. 16. januar et udspil til en sundhedsreform. Med reformen vil de tre politiske partier i regeringen, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance, nedlægge de fem regioner.

Der skal i stedet løses flere sundhedsopgaver i kommunerne, som skal organiseres i 21 klynger, som går under navnet ”sundhedsfællesskaber”. Sygehusene skal stadig drives centralt af fem nye regionale forvaltninger, og der lægges op til at praksisoverenskomsterne skal forhandles med de fem forvaltninger, herunder Danske Fodterapeuters overenskomst om fodterapi.

 

Forsøger at påvirke situationen

”Her i foreningen gør vi alt hvad vi kan, for at spille ind i reformen for sikre fodterapeuternes interesser. Der er en række muligheder i den nye reform, som vi skal løbe med – bl.a. kan vi få en større rolle i kommunerne, hvor de diabetiske fodsår også behandles, og hvor fodterapeuter kan gøre en positiv forskel for de kommunale patienter. Den dagsorden forsøger vi at spille ind med politisk. Vi er også optaget af, hvilken konsekvens det kan have, hvis vi som følge af reformen skal forhandle overenskomst med embedsmænd og ikke politikere. Manglen på politiske visioner fra den anden side af forhandlingsbordet ser vi ikke som en fordel, pointerer Lea Stentoft Berling, Sekretariatschef i Danske Fodterapeuter.

Sundhedsreformen er ikke vedtaget endnu, og det forventes, at det bliver et af Folketingsvalgets største temaer.

 

Muligheder:

  • Reformen vil skabe et større fokus på kvalitet og patientsikkerhed i kommunerne
  • Reformen vil skabe en bedre sammenhæng i patienternes behandlingsforløb, fordi tilskudsmulighederne til fodterapi ikke længere vil være skarpt opdelt mellem kommuner og regioner

 

Udfordringer:

  • Praksisoverenskomsten skal forhandles med embedsmænd og ikke politikere. Uden politiske visioner på den anden side af bordet, kan det blive svært at skabe udvikling på området, fx forsøgsprojekter.
Hvad er op og ned i sundhedsreformen? Vi giver dig svaret.
Hvad er op og ned i sundhedsreformen? Vi giver dig svaret.

Det ved vi ikke endnu:

  • Om reformen bliver til noget
  • Hvem vi skal helt konkret skal indgå praksisoverenskomst i forvaltningerne

Klik hér for at læse mere på Folketingets website