Af Tina Rønhøj, kommunikationsmedarbejder

Sko og strømper kom af på centertorve, gader og i skolernes ældste klasser på Fodens dag i går. Det er ottende gang, dagen bliver fejret, men første gang at de ældste klasser på en række skoler fra Brønderslev til Bylderup-Bov og Glostrup får besøg af fodterapeuter.

Fodtjek og quiz i 8. klasser
Annika Nøhr Brandt aflagde Rantzausminde Skole i Svendborg et besøg sammen med seks andre fodterapeuter. Her besøgte de fire 8. klasser, der fik tjekket fødder, kontrolleret om skoene passede og testet, hvad de egentlig vidste om fødder i en quiz.  

’Vi syntes, at det gik rigtig godt. Børnene var positivt stemt og nysgerrige på at være at være med. Vi undersøgte deres fødder, og de fleste var helt vilde for at få at vide, hvad der eventuelt var galt. Vi var lidt lunkne på opgaven, inden vi gik i gang, da vi havde vores eget arrangement bagefter. Men da vi kørte derfra igen, var vi helt høje og vil bestemt være med igen til næste år’.

Rød løber og balloner
Ikke langt derfra - i Kerteminde på Fyn – stod Therese Rye Jørgensen på torvet i Langeskov Centret. Her stod hun sammen med Tina Kjær Glyholt og fodterapistudende Anita Winther. De havde rullet den røde løber ud i dagens anledning og havde taget podobarskopet – også kaldet lyskassen – med.

 ’Vi var gode til at tiltrække de fleste kunder i centret og fik besøg af alle slags mennesker. Både pensionister, arbejdsmænd, kvinder og mange børn, så vi fik afsat alle vores balloner’, siger Therese Rye Jørgensen.

’Om formiddagen underviste jeg også personalet på Birkelund Plejecenter i Langeskov i tryksår på fødderne. Jeg opfordrede dem fx til at lave noget detektivarbejde for at finde ud af, hvor problemet stammer fra. Jeg fortalte dem, hvilke steder de skal være særligt opmærksomme på, fx ved knyster, hammertæer og mellem tæerne. Og jeg understregede, at man ikke bare skal acceptere tryksår, fordi beboerne er gamle; for der kan faktisk gøres noget ved dem’, siger hun.

Fodtjek og fodaftryk
I Kalundborg Havnepark – der er et rekreativt område – havde Dorthe Gransøes klinik pyntet op med balloner og store skilte. Og op til Fodens Dag havde havneparken gjort reklame for arrangementet på en storskærm og på facebook.

Bodil Lund Olsen fra klinikken fortæller: ’Arrangementet var en anderledes måde at fejre Fodens dag på og succesen afhang meget af vejret. Heldigvis var det perfekt, så folk kom og hyggede sig. Vi fik besøg af både unge og gamle. En dame kom med for eksempel sin ægtemand i kørestol og vi talte med teenagere og deres forældre om sport og fødder. Alle fik – som altid – en aha-oplevelse ud af at træde op på lyskassen. Der kom også en del børn med deres forældre, som vi talte indlæg med. Børnene malede deres fodsåler og lavede aftryk med fødderne på et lærred. Det er planen, at vi vil hænge billedet op i klinikken og bruge det til at starte en dialog med forældre om deres børns fødder, når de sidder hos os i stolen’.

Gruppebillede af 8. klasser og syv fodterapeuter på Rantzausminde Skole i Svendborg.
Gruppebillede af 8. klasser og syv fodterapeuter på Rantzausminde Skole i Svendborg.
Børn kan sagtens være to på lyskassen - her i Langeskov Centret i Kerteminde.
Børn kan sagtens være to på lyskassen - her i Langeskov Centret i Kerteminde.
Billedet, der er lavet af børnene i Kalundborg Havnepark, skal skabe dialog i klinikken med forældre om børns fødder.
Billedet, der er lavet af børnene i Kalundborg Havnepark, skal skabe dialog i klinikken med forældre om børns fødder.