Frivillige står på samme skammel

30 frivillige blev klædt på til at møde politikere og deltage i debatter på Folkemødet i Allinge om tilskud til fodbehandling og patientsikkerhed.

Af Tina Rønhøj, kommunikationsmedarbejder

Mens de første debatter spredte sig på Folkemødet, som mælkebøtter på en græsplæne om foråret, blomstrede korpset med 30 frivillige fodterapeuter og dryssede støv på den ene politiker og organisation efter den anden. Alle sammen med ét mål og ét budskab.

Inden da havde Danske Fodterapeuter kick-startet dagen på Bakkarøgeriet, nær Dueodde på Bornholm. 30 frivillige var mylderet ind ad døren, klædt i trøjer, der matchede sommerhimlen, og et humør, der blev reflekteret i det blikstille hav, som man kunne skue ud over fra restaurantens terrasse.

Hænderne i kommunekassen
I løbet af formiddagens produktive timer, blev korpset klædt på til at formidle foreningens mærkesager på folkemødepladsen, under debatter og på de sociale medier. I hænderne fik de ’kommunekasser’ med guldmønter i (læs: chokolade) til at illustrere, at enhver kan stikke hånden i kassen og yde fodbehandlinger med tilskud fra kommunen. Uden patientsikkerhed eller krav om uddannelse.

Ordene, instrukserne og ideudvekslingerne blev rundet af med et buffetbord, behørigt dækket op med røget laks, fiskesuppe, sild og andet need-to-eat, når man er på Bornholm. Dernæst gik turen til Allinge i lejede biler, hvor Sundhedsteltet stod klar til at favne de 15 sundhedsorganisationer, der er gået sammen for at få synergi og synlighed.

Fyldt til teltdugen
Det Fælles Sundhedstelt åbnede med en debat om sundhedsjournalistikken er ved at tage livet af danskerne. Danske Regioner, Sundhedsstyrelsen og repræsentanter for læger på den ene side og chef- og sundhedsredaktører på den anden. Og med Peter Qvortrup Geisling som moderator blev det ligeså underholdende, som det blev interessant. Debatten tiltræk flere mennesker, end der var plads til og temperaturen krævede flere flasker vand undervejs.

Da dagens debatter i teltet var rundet af og pakket sammen, rejste organisationerne deres stande og inviterede folkemødedeltagerne indenfor. Fodtjekkene gik som kolde øl på Folkemødet, indtil standene igen lukkede ned for at gøre plads til åbent hus for alle i Det Fælles Sundhedstelt. Pølser, kartoffelsalat og kolde drikkevarer satte punktummet for Folkemødets allerførste dag.

Få det hele med
Hvis du vil følge meget mere i, hvad der sker på Folkemødet, skulle du kigge ind på de sociale medier. Du kan selvfølge se med i facebookgruppen ’Statsautorisede fodterapeuter’ for medlemmer eller på siderne ’Danske Fodterapeuter’ og ’Det Fælles Sundhedstelt’.
På foreningernes profiler på Twitter og Instagram er der ligeledes liv og glade folkedage.

Landsformanden for Danske Ældreråd, Erik Stagsted, lyttede interesseret om tilskud og patientsikkerhed.
Landsformanden for Danske Ældreråd, Erik Stagsted, lyttede interesseret om tilskud og patientsikkerhed.

Indslag på TV2/FYN

'Vi synes ikke, at det er i orden, at pengene går til uautoriserede behandlere', siger Charlotte Virkelyst Madsen, fodterapeut, til Lars Christian Lilleholt, Energi, forsynings- og klimaminister på Folkemødet. Se 32 sekunder inde i indslaget her

Statsminister Lars Løkke Rasmussen ville gerne have en mønt og en melding om offentlige tilskud, der går til fodbehandlinger hos ikke-autoriserede uden patientsikkerhed.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen ville gerne have en mønt og en melding om offentlige tilskud, der går til fodbehandlinger hos ikke-autoriserede uden patientsikkerhed.
Sophie Løhde, minister for offentlig innovation, lyttede gerne til  Anita Ladefoged Matzens innovative forslag om, at der skal være mere styr på, hvad pengene går til.
Sophie Løhde, minister for offentlig innovation, lyttede gerne til Anita Ladefoged Matzens innovative forslag om, at der skal være mere styr på, hvad pengene går til.
Frank Jensen, overborgmester i København, snuppede også en mønt fra kommunekassen og var helt klar over tilskudsproblematikken.
Frank Jensen, overborgmester i København, snuppede også en mønt fra kommunekassen og var helt klar over tilskudsproblematikken.
Morten Messerschmidt  ville gerne høre om, hvad mønterne i kommunekassen.går til.
Morten Messerschmidt ville gerne høre om, hvad mønterne i kommunekassen.går til.