Af Tina Rønhøj, kommunikationskonsulent

Covid-19-smitten i Aarhus Kommune har fået Styrelsen for Patientsikkerhed til at udstede et nyt påbud for besøg på plejehjem i kommunen. Men du er, som fodterapeut, der leverer en sundhedsydelse, ikke omfattet af påbuddet. Det gjaldt under coronanedlukningen marts og april måned og det gælder nu.

’Det fremgår tydeligt af påbuddet fra Styrelsen for Patientsikkerhed, at fodterapeuter ikke er omfattet af påbuddet, fordi man ikke anses som besøgende, når man leverer sundhedsydelser. Det er dog ikke altid, plejehjemmene er klar over det, og derfor kan det være en god idé at forklare dem, hvordan det hænger sammen’, siger Jesper Farbøl, juridisk konsulent i Danske Fodterapeuter.

Leverandører af sundhedsydelser
Han fortæller at flere medlemmer allerede har ringet til ham for at høre, om de regler, der gjaldt under coronanedlukningen, også gælder under det nye påbud.

For en god ordens skyld har Danske Fodterapeuter været i kontakt med Charlotte Hjorth, enhedschef og overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed, der skriver i en mail:

'Besøgsrestriktionen gælder ikke dem, der udfører sundhedsfaglige behandlinger, men man kan jo overveje, om det er nødvendigt at foretage fodpleje eller en aftale kan udsættes. Men hvis beboeren insisterer på det, kan det ikke nægtes'.

Hun opfordrer samtidig til at samarbejde med plejecentrene om at finde løsninger, hvilket Danske Fodterapeuter er helt enige i.

'Vi har gennem hele coronaepidemien opfordret medlemmerne til at finde løsninger med de plejecentre, de er tilknyttede, og det gør vi fortsat', siger Jesper Farbøl. 

Styrelsen for Patientsikkerhed har givet Aarhus Kommune et påbud om, at pårørende ikke må besøge plejehjem i kommunen. Foto: Torben Åndahl/Ritzau Scanpix
Styrelsen for Patientsikkerhed har givet Aarhus Kommune et påbud om, at pårørende ikke må besøge plejehjem i kommunen. Foto: Torben Åndahl/Ritzau Scanpix

Påbud til Aarhus Kommune

Styrelsen for Patientsikkerhed definerer i sit påbud til Aarhus Kommune, hvem der ikke er besøgende og derfor godt må komme på plejecentrene: 

’Ansatte på et plejecenter mv. og personer, der indfinder sig på et plejecenter mv. for at levere varer eller serviceydelser, herunder sundhedsbehandling, anses endvidere ikke for besøgende.

Læs hele påbuddet

Læs bekendtgørelse