Af Tina Rønhøj, kommunikationsmedarbejder

Lapisstifter og lapispinde – også kaldet sølvnitrat - er et effektivt middel til vorter og til at udtørre og ætse hypergranulationsvæv, der er opstået på grund af nedgroede negle. Og de fleste fodterapeuter vil nok sige, at det er det eneste middel, der virkelig duer. Men hverken stifter eller pinde med lapis findes længere som håndkøbspræparater i Danmark, og derfor må du ikke behandle med produkterne.

Årsagen er, at fodterapeuter ikke må behandle med receptpligtige lægemidler. Det står i cirkulære om fodterapeuters arbejdsområde. Autorisationsloven siger samtidig, at det kun er læger, der må anvende receptpligtig medicin. Og da lapis er kategoriseret som et medicinsk produkt i Danmark, må du heller ikke købe det i håndkøb i udlandet og bruge det i din praksis.

Fjernet fra håndkøbshylderne
Lapisprodukterne har været til salg i håndkøb for en del år siden. I 2012 gjorde Sundhedsstyrelsen Danske Fodterapeuter opmærksom på, at det var forbudt for fodterapeuter at behandle med det, fordi der ikke længere var noget firma, der havde en markedsføringstilladelse til det. I 2016 dukkede der imidlertid et nyt produkt op på markedet i form af såkaldte lapispinde, men det viste sig senere, at firmaet, Abena, der solgte dem, alligevel ikke havde den fornødne markedsføringstilladelse. Derfor blev pindene taget af markedet igen.

Læger kan søge om lapis
Sundhedsstyrelsen kan til en vis grad tillade salg af lapis, selvom der ikke eksisterer en markedsføringstilladelse. Det kræver dog, at en læge ansøger Sundhedsstyrelsen på forkant. En læge har mulighed for at bruge en medhjælp, der kan udføre en behandling, der ellers ville være forbeholdt læger. Det kræver imidlertid, at lægen sikrer sig, at medhjælperen er instrueret i at udføre opgaven, og at lægen fører tilsyn med medhjælperen. Det er lægen ansvar, at opgaven udføres med omhu og samvittighedsfuldhed. Det betyder, at hvis du skal behandle med lapis, skal en læge have givet dig opgaven og føre tilsyn med dig. Lægen har samtidig ansvaret for din behandling med lapis.

Receptpligtig medicin er no go
Hvis du får bud på alternative produkter, er det altså fuldstændig afgørende, at du kan få det i håndkøb i Danmark. Derfor er det nemmere at vende sig mod alternative produkter, som Physiotulle eller Seasorb Soft Bandage, som skal suppleres med et produkt, der absorberer overskydende væske. Også keratolystiske håndkøbspræparater – kaldet ligtorne- og vortebehandling – kan være en erstatning for lapis.

Hvis du behandler med lapis, så længe det ikke findes i håndkøb, kan du risikere at få en bøde eller komme i fængsel i op til 1 år og 6 måneder.

Spejder stadig
Danske Fodterapeuter er klar over, at mange medlemmer savner behandlingen med lapis, fordi det er det mest effektive produkt til vorter og til at komme hypergranulationsvæv til livs. Derfor har foreningen afsøgt og vil fortsat være opmærksomme på at finde en løsning for medlemmer og patienter.  

Hvis du har behandlet med lapis, kan du sikkert også godt genkende risikoen for at få sorte hænder. Det farver huden kraftigt sort, men kan først ses efter et stykke tid.
Hvis du har behandlet med lapis, kan du sikkert også godt genkende risikoen for at få sorte hænder. Det farver huden kraftigt sort, men kan først ses efter et stykke tid.