Af Tina Rønhøj/kommunikationskonsulent


Et stigende antal coronasmittede i 17 storkøbenhavnske kommuner har fået Styrelsen for Patientsikkerhed til at udstede påbud for besøgende på alle plejehjem, -centre, -boliger og aflastningspladser. Men du er, som fodterapeut, der leverer en sundhedsydelse, ikke omfattet af påbuddet. Det gjaldt under coronanedlukningen marts og april måned, under påbuddet i Aarhus Kommune og det gælder nu.

’Det fremgår tydeligt af påbuddet fra Styrelsen for Patientsikkerhed, at fodterapeuter ikke er omfattet af påbuddet, fordi man ikke anses som besøgende, når man leverer sundhedsydelser. Det er dog ikke altid, plejehjemmene er klar over det, og derfor kan det være en god idé at forklare dem, hvordan det hænger sammen’, siger Jesper Farbøl, juridisk konsulent i Danske Fodterapeuter.

Leverandører af sundhedsydelser
Danske Fodterapeuter var i kontakt med Charlotte Hjorth, enhedschef og overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed, under påbuddet i Aarhus Kommune, hvor hun skrev i en mail:

'Besøgsrestriktionen gælder ikke dem, der udfører sundhedsfaglige behandlinger, men man kan jo overveje, om det er nødvendigt at foretage fodpleje eller en aftale kan udsættes. Men hvis beboeren insisterer på det, kan det ikke nægtes'.

Hun opfordrer samtidig til at samarbejde med plejecentrene om at finde løsninger, hvilket Danske Fodterapeuter er helt enige i.

'Vi har gennem hele coronaepidemien opfordret medlemmerne til at finde løsninger med de plejecentre, de er tilknyttede, og det gør vi fortsat', siger Jesper Farbøl. 

De 17 kommuner, som Styrelsen for Patientsikkerhed har udstedt påbud til

Albertslund Kommune
Ballerup Kommune
Brøndby Kommune
Dragør Kommune
Frederiksberg Kommune
Gentofte Kommune
Gladsaxe Kommune
Glostrup Kommune
Herlev Kommune
Hvidovre Kommune
Høje-Taastrup Kommune
Ishøj Kommune
Københavns Kommune
Lyngby-Tårbæk Kommune
Rødovre Kommune
Tårnby Kommune
Vallensbæk Kommune

Kører du ud til plejehjem i København, behøver du ikke at pakke dit udstyr væk Foto: Mie Hampen
Kører du ud til plejehjem i København, behøver du ikke at pakke dit udstyr væk Foto: Mie Hampen

Påbud til 17 kommuner i Region Hovedstaden

Styrelsen for Patientsikkerhed definerer i sit påbud til kommunerne, hvem der godt må komme på plejecentrene: 

’Ansatte på et plejecenter mv. og personer, der indfinder sig på et plejecenter mv. for at levere varer eller serviceydelser, herunder sundhedsbehandling, anses endvidere ikke for besøgende.

Læs hele påbuddet

Læs bekendtgørelse

Hent Danske Fodterapeuters brev til kommuner

Har du spørgsmål til behandling på plejehjem,-centre eller -boliger, så kontakt Jesper Farbøl, juridisk konsulent i Danske Fodterapeuter.  Telefon 43205131 eller jf@fodterapeut.dk.
Har du spørgsmål til behandling på plejehjem,-centre eller -boliger, så kontakt Jesper Farbøl, juridisk konsulent i Danske Fodterapeuter. Telefon 43205131 eller jf@fodterapeut.dk.