Ny hjælpepakke til selvstændige rækker de fleste medlemmer en økonomisk hånd under coronakrisen.
Sidst opdateret: 21. april 2020.
Af Tina Rønhøj og Mette Johansen
Løn og driftsudgifter er to poster, der fylder meget i selvstændiges regnskaber. Men under den nuværende coronakrise er det umuligt for mange at omsætte nok til at kunne udbetale løn og betale de faste udgifter. Derfor har regeringen og alle partier i Folketinget indgået en aftale om en hjælpepakke, der kompenserer selvstændige for tab på grund af covid-19 i perioden fra 9. marts til 8. juli 2020 (forlænget 18. april)
Hjælpepakken består af to dele. Den ene kompenserer for dine indtægtstab, mens den anden dækker en andel af dine driftsudgifter. Du får også mulighed for at sikre din likviditet via bedre muligheder for banklån.
Tina Christensen, formand for Danske Fodterapeuter, siger:
’Det er en turbulent tid for os alle, fordi vi pludselig skal lave om på de rutiner, vi er vant til, og forholde os til en masse nye instrukser. Samtidig bekymrer vi os om coronasmitte ligesom resten af samfundet. Men det er også en utryg periode, fordi vores økonomiske situation har været usikker, lige siden krisen brød ud. Derfor er jeg rigtig glad for, at alle partier i Folketinget har vedtaget en hjælpepakke, som giver os en økonomisk håndsrækning, så vi kan komme gennem coronakrise med skindet på næsen’.
Tina Christensen tilføjer, at hun godt at klar over, at perioden i hjælpepakken ikke rækker helt til den 30. juni 2020, som Sundhedsstyrelsen foreløbigt har sat som slutdato i retningslinjen om covid-19 til sundhedsfaglige. (Hjælpepakken er den 18. april blevet forlænget til den 8. juli 2020)
’Ingen af os ved, hvornår vi kommer ud af coronaepidemien og det er endnu for tidligt at sige, om hjælpepakken er tilstrækkelig til at dække den periode, hvor vi kun må udføre kritiske behandlinger. Derfor vil vi se tiden an og reagere, hvis det bliver nødvendigt’, siger hun.
Sekretariatet har sat sig ind i vilkårene, som du også kan se her. Danske Fodterapeuter anbefaler dog, at du rådfører dig med din revisor, da det kræver faglig ekspertise at søge kompensation via hjælpepakken.
Hvis du har ansatte, har regeringen også aftalt en kompensationsmodel med arbejdsmarkedets parter. Den ordning kan ikke kombineres med denne hjælpepakke, så du får kompensation flere gange.
Hent vejledning til, hvordan du udfylder en ansøgning om kompensation for tabt omsætning for selvstændige erhvervsdrivende.
Hent vejledning til, hvordan du udfylder ansøgning om kompensation for faste udgifter.
Du få hjælp til rådgivning om hjælpepakkerne hos en revisor eller i erhvervshusene.
Danske Fodterapeuter kan også rådgive dig på et overordnet plan, men har ikke den regnskabsmæssige ekspertise til at rådgive dig om regnskabsmæssige detaljer.
Danske Fodterapeuter har indgået en aftale med revisorfirmaet Redmark, hvor du kan få rabat på rådgivning. Læs mere her.
Beskrivelsen af støttemulighederne er justeret i henhold til den seneste aftale mellem alle Folketingets partier den 18.april 2020.
Du kan søge om kompensation nu og indtil den 30. juni 2020. Du skal senest den 8. december indsende dokumentation for dit faktiske omsætningstab.
Læs mere på denne side på virksomhedsguiden.dk
Læs mere på virksomhedsguiden.dk
*De faste udgifter er udspecificeret i vejledningen og i et notat til Finansudvalget, der beskriver de faste udgifter. Her står bl.a., at en fast husleje eller en minimumshusleje er en fast udgift, mens en omsætningsbestemt husleje ikke er en fast udgift. Det betyder, at en minimumsklinikleje i en indlejekontrakt vil være en fast udgift for indlejer, mens en omsætningsbestemt klinikleje ikke vil være en fast udgift.
Klinikleje vil være en indtægt for klinikejer og medregnes altså i omsætningen. Det gælder både i referenceperioden og for støtteperioden. Danske Fodterapeuters revisorer, Redmark, mener ikke, at kliniklejen skal modregnes i klinikkens faste huslejeudgifter, når klinikejer søger kompensation for faste udgifter, da indlejerens kliniklejebetaling dækker over mange andre ting end husleje.
Faste omkostninger
Virksomheden skal tage udgangspunkt i følgende liste over faste omkostninger:
1) Ejendomme, fx omkostninger til leje af ejendom, ejendomsskatter, el og opvarmning, nødvendig løbende rengøring.
2) Afskrivninger på materielle og immaterielle anlægsaktiver, fx omkostninger (afskrivninger) på materielle anlægsaktiver (maskiner, ejendomme, fly m.fl.) og på immaterielle anlægsaktiver (goodwill, varemærker, licenser m.fl.)
3) Nødvendig vedligeholdelse på materielle anlægsaktiver og lejede/leasede aktiver, fx omkostninger til nødvendig løbende vedligeholdelse af ejendomme, biler og fabrikker.
4) Løbende serviceaftaler (herunder forsikringer), fx leasingaftaler, omkostninger til aviser, selskabets forsikringer (ansvar, driftstab, bygninger, biler, driftsmateriel m.v.), kontingenter og licenser på anvendelse af software.
5) Renteomkostninger og gebyrer, fx renter, gebyrer, bidrag m.v. til virksomhedens banklån, realkreditlån og øvrige lån, dog ikke afdrag på disse lån.
Virksomheden skal dokumentere sine faste omkostninger og kan søge kompensation for andre typer faste omkostninger end nævnt i listen ovenfor. I så fald skal du dokumentere, hvorfor der i dette særlige tilfælde er tale om en fast omkostning i virksomheden. Den uafhængige godkendte revisor skal erklære sig herpå.
Sidst opdateret: 21. april 2020.