Brug indikator, dato og forsegling ved sterilisation

På nuværende tidspunkt kan du sikkert hygiejnevejledningen udenad og tænker, at tilsynet da bare kan komme an. Der er dog bare dukket det aber dabei op, efter at tilsynene begyndte at løbe af stablen, at steriliserede instrumenter også skal bære en indikator, en dato og være forseglet.

Indikator, dato og forsegling
Hvordan du præcis lever op til kravene afhænger af, hvad du lægger dine instrumenter i, når du steriliserer. Der er nemlig forskel på, om du steriliserer i æsker eller benytter poser. En indikator er enten et stykke sterilisationstape eller -pose, der skifter farve, når instrumenterne har været i ovn eller autoklave. Datoen kan du skrive på selvsamme tape eller pose, som også skal være forseglet med tapen eller en svejsning. Tapen eller svejsningen skal vise, at pakningen ikke været brudt siden sterilisationen. Det slår Styrelsen for Patientsikkerhed fast, efter at der har hersket usikkerhed om kravene og hvordan man efterlever dem korrekt.

Sådan opbevarer du dine instrumenter
Opbevarer du dine instrumenter i længere tid mellem brugen af dem, afhænger holdbarheden af, hvordan du opbevarer dem i den mellemliggende periode. Styrelsen for Patientsikkerhed giver disse anvisninger til opbevaringen:

  • Bør ske i lukkede skabe/skuffer for at beskytte mod støv, fugt, temperatursvingninger og sollys. Inden instrumenter tages i brug skal emballagen kontrolleres for skader og fugt samt sterilisationsdato.
  • Oftest bruger man papir- eller folieposer eller egnede metalkassetter som emballage. Det skal være tydeligt, at emballagen er ubrudt i svejsningen eller autoklavetapen, og at udstyret har gennemgået hele sterilisationsprocessen.

Sterilisation i poser

Forsegl posen ved at svejse den eller bruge den lukkeanordning, der følger med posen. Skriv  dato på et stykke sterilisationstape eller direkte på posen. Lad instrumenterne ligge i posen, indtil du skal bruge dem.
Forsegl posen ved at svejse den eller bruge den lukkeanordning, der følger med posen. Skriv dato på et stykke sterilisationstape eller direkte på posen. Lad instrumenterne ligge i posen, indtil du skal bruge dem.

Sterilisation i æsker

Sæt tape på æsken med dato på, inden du kommer den i ovnen. Tapen skal blive på, indtil du bruger instrumenterne, så man kan se, at æsken ikke har været åbnet.
Sæt tape på æsken med dato på, inden du kommer den i ovnen. Tapen skal blive på, indtil du bruger instrumenterne, så man kan se, at æsken ikke har været åbnet.
Du kan også sætte tapen hele vejen rundt, hvis du foretrækker det.
Du kan også sætte tapen hele vejen rundt, hvis du foretrækker det.